Prio ett

12 aug 2011 Marknad, Avel

Då kör vi igång igen! Hoppas ni alla har och har haft en bra sommar. Ur avelssynpunkt har sommaren blandat framgångar och motgångar för SWB. Vi kan glädjas åt fina fälttävlansframgångar, bl.a. i Nordiska/Baltiska mästerskapen och inte minst nu vid SM och Världscuptävlingen i Malmö, där Mister Pooh ( f. 2000 e. Majim G u. Trollop xx 24818 ue. Tammer Fors xx - Eudaemon xx uppf. Stall Pooh) tog hem hela rasket för andra året i rad! Vid unghäst-VM i dressyr som avhölls i Verden, Tyskland den gångna helgen lyckades Isac (f. 2005 e. Hip Hop u. Abigail 25229 (F. 2) (SWB) Elit ue. Master-Ciceron uppf. Per-Christer Bengtsson) komma på en hedrande 7:e plats bland 6-åringarna. Annars var det sparsmakat med framgångar för de unga SWB-talangerna i dressyr.

I WBFSH:s ranking av avelsförbund låg SWB vid sista rapporteringen (9 augusti) på 7:e plats i dressyr och fälttävlan och 14 i hoppning. Vi kan ha många synpunkter på bristerna i WBFSH:s rankingsystem, jag har redogjort för en hel del tidigare här i bloggen. Men trots dessa brister i rankingsystemet har vi tidigare vid flera årssummeringar legat bland de allra bästa när det gäller dressyr och fälttävlan och bland 10-i-topp för hoppning. Så uppenbarligen kan vi hävda oss även med det befintliga rankingsystemet och uppenbarligen har vi gjort något sämre för 10-15 år sedan, än vad vi gjort tidigare.

När det gäller hingst- och stourval är det de strategier vi hade för 10-15 år sedan som nu visar sig på tävlingsbanan. De val vi gör idag kommer att synas på rankinglistorna först om ca 10 år. Snabbare förändringar än så måste alltså ske med andra styrmedel än urval av ston och hingstar.

Min personliga uppfattning är att ASVH måste ha som prio ett nu att stötta uppfödarna när det gäller marknadsföring och försäljning av SWB-hästen. Inte minst med tanke på rådande konjunktur. Vi kan inte vänta med att marknadsföra våra hästar tills vi tycker att de är ”tillräckligt bra”, för då kanske vi aldrig blir just ”tillräckligt bra”. Uppfödarna kan nämligen inte producera nya bättre hästar om de inte blir av med dem de redan har - omsättning krävs för att få ett avelsframsteg! SWB-hästar behöver spridas på bred front. Rätt vad det är hamnar någon hos en skicklig ryttare och marknadsför rasen. Kanske var vårt misstag för 10-15 år sedan att vi trodde att bra hästar säljer sig själva? Det gör de inte. De framgångar vi nu ser bl.a. hos Dansk Varmblod och KWPN är inte bara resultatet av ett genomtänkt avelsarbete, utan minst lika mycket av en effektiv marknadsföringsapparat, där man varit duktig på att sälja hästar även då det inte gick så bra på tävlingsbanorna. Vem frågade efter Holländska eller Danska dressyrhästar för 10-15 år sedan? Tack vare att man sålde många hästar till jämförelsevis modesta priser fick man ut många hästar på marknaden, både inom och utanför landet. Några hamnade hos riktiga toppryttare och har hjälpt till med marknadsföringsarbetet.

Årets förnyade SWB-fölauktion är ett litet steg i rätt riktning, men det behövs mångdubbla mer insatser. Auktioner är inte svaret på allt, men det är ett sätt att upprätta skyltfönster mot omvärlden. Det behöver vi i Sverige, då vår geografi och uppfödarstruktur inte direkt gynnar hästhandel, med långa avstånd och få hästar på varje försäljningsplats/uppfödare. Vi behöver fler auktioner. Varför inte unghingstauktion i samband med bruksprovet? Auktion med kvalitetsston i samband med Rikssto? Utökad marknadsföring och försäljning av unghästar i samband med Svenskt Avels- och Sportchampionat? Vi behöver fler svenska ryttare på svenska hästar och fler satsningar av typen ”Matcha unghäst och ung ryttare”, som nämndes i förra bloggen. Fler idéer välkomnas!

Uppfödarna har sagt sitt, bl.a. vid vårens avelskonferens och man efterfrågar hjälp med marknadsföring och prissättning av sina uppfödningar. Höstens avelskonferens som blir någon gång i november kommer därför att ha tema Marknadsföring och Hästföretagarverksamhet.

Tips inför helgen: Åk och titta på en fölbedömning nära dig! Här hittar du alla platser och datum: http://www.asvh.se/bedomningar/oversikt/folbedomning

Trevlig helg!